L’escola Joan Benet i Petit dels Torms

Dibuix escola

El mestre Joan Benet i Petit

Joan Benet i Petit tenia una reconeguda vocació per a l’ensenyament. Després de curtes estades a Vinaixa, Bellpuig i Juneda com a interí, va regir en propietat l’escola d’Els Torms des del 1914 fins al 1918. Va exercir més tard als pobles de Golmés (1918-1921), Castellserà (1921-1927), Celrà (1927-1931).  L’any 1931 va ser cridat a col·laborar amb els grups escolars del Patronat Escolar Municipal de Barcelona. Allí es va jubilar l’any 1960.

La seva visió avançada de l’ensenyament va deixar una forta petjada entre els seus alumnes. “L’escola ha d’ésser activa, viva, un lloc on els alumnes s’hi trobin bé“, amb aquesta filosofia sovint menava pels caps, els feia conèixer les plantes, els conreus, els arbres, els animals… Els va ensenyar cançons populars, a estimar-se les tradicions i el camí de la fe. El poble d’Els Torms recorda amb profunda gratitud el saber, equilibri i entusiasme d’aquell mestre modèlic.

L’escola dels Torms

Placa mestreEl dilluns 10 de maig de 1918 s’inaugurava l’escola dels Torms. Els alumnes i el mestre, Joan Benet i Petit, havien guanyat el primer premi d’un concurs de redacció escolar en català celebrat a Lleida. El premi consistia, precisament, en la construcció d’una escola nova, una de les quatre que la Mancomunitat de Catalunya havia previst. A l’acte inaugural hi assistiren Eugeni d’Ors, Alexandre Galí, el diputat Alfred Perenya, l’arquitecte Adolf Florensa i Valeri Serra i Bolgú, que glosà l’efemèride a La veu de Catalunya.

El dissabte 20 d’abril de 1985, el president de la Generalitat, Jordi Pujol, va inaugurar l’escola restaurada i va retre homenatge als homes que van fer possible aquell projecte exemplar, esdevingut patrimoni arquitectònic de Catalunya. Aquí teniu el vídeo de la re-inauguració de l’escola:

Segons paraules de Ramon Serentill, alcalde dels Torms el dia de la reinauguració,  “L’escola fou creada, amb gran il·lusió i encert per la Mancomunitat de Catalunya.  Era una escola nova, en el doble sentit material i espiritual de la paraula, alegre i engrescadora, d’acord amb la més ambiciosa pedagogia. Amb ella acabava una mísera tradició d’abandó i s’emprenia una política de construcció d’edificis, que representava en el pla físic, l’alta visió educativa i cívica que inspirava la nostra gran Institució“.

Llegiu la carta  del Molt Honorable Sr. Jordi Pujol i Soley, expresident de la Generalitat de Catalunya en que recorda l’esdeveniment.

El 25 d’octubre de 2006, el president de la Generalitat de Catalunya, Pasqual Maragall, va inaugurar la redistribució i modernització interior de l’escola, que permet mantenir l’activitat docent en un marc patrimonial únic.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s